Utilizăm cookie-uri pentru funcționalitatea site-ului și pentru a îmbunătăți experiența ta pe acest site.

Confidențialitatea datelor Politica de cookies
Accept
A.N.U. - Maratonul sterilizărilor

Maratonul sterilizărilor

Campanie de sterilizări gratuite

Cățelele pot avea două rânduri de pui pe an, cu o medie între 5 și 7 pui la fiecare sarrcină, începând cu vârsta de aproximativ 5-6 luni. Pisicile pot avea trei rânduri de pui pe an, cu o medie între 4și 6 pui la fiecare sarcină, începând de la vârsta de aproximativ 4 luni. În scurt timp, puii lor sunt capabili de împerechere, ceea ce duce rapid la creșterea numărului de animale abandonate sau născute pe stradă.

Îți prezentăm mai jos atât beneficiile sterilizării, cât și legea obligativității ei. Sterilizarea este singura metodă pe termen lung pentru reducerea semnificativă a abandonului în România.

Ce spune legea din România despre sterilizare?

Legea nr. 258 din 26 septembrie 2013 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân impune sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân. Mai jos sunt citate fragmentele relevante.

Art. 132

Este obligatorie sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune, metișii acestora, excepție făcând exemplarele cu regim special prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență.

Art. 14

(1) Constituie contravenții următoarele fapte și se sancționează după cum urmează: [...]

b) nerespectarea dispozițiilor prevăzute la art. 1, 3, art. 4 alin. (1)-(3), art. 6 alin. (1), art. 7 alin. (5), art 8. alin (1) și (4), art. 131, 132, 134, 135 și 136, precum și a condițiilor prevăzute în declarația-angajament, cu excepția abandonului, cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Conform art. 2 din Hotărârea nr. 1.059 din 11 decembrie 2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, un câine de rasă comună este „orice câine care nu poate fi asimilat unei rase omologate”.

Atenție! Singurul act care dovedește asimilarea la o rasă omologată este Pedigree-ul, actul eliberat de Asociația chinologică din România, care prezintă generațiile din care provine câinele. Un câine care nu deține acest act este considerat câine de rasă comună, indiferent ce este scris pe carnetul de sănătate.

Beneficiile sterilizării și castrării animalelor

Beneficiile sterilizării la femele:

  • Previne sarcinile nedorite.

  • Previne lactația falsă și sarcina falsă, care cauzează probleme de comportament și de sănătate.

  • Previne cancerul mamar, ovarian și uterin, precum și piometrul (infecție la nivelul uterului), toate putând fi fatale.

  • Femela nu mai intră în călduri, ceea ce elimină neplăcerile legate de igienă și stresul de a o păzi de masculi.

Beneficiile castrării la masculi:

  • Previne cancerul de proastată și alte afecțiuni la nivelul sistemului reproducător.

  • Reduce agresivitatea dintre masculi determinată de competiția pentru femele.

  • Reduce urinatul ca mod de marcare a teritoriului.

  • Previne agitația și „vagabondajul”.

Prin campania noastră Maratonul sterilizărilor, sprijinim oamenii în a lua decizia corectă, oferind sterilizări gratuite pe tot parcursul anului. Dacă ai un animăluț care trebuie sterilizat, indiferent dacă este al tău sau fără stăpân, te ajutăm cu drag.