Utilizăm cookie-uri pentru funcționalitatea site-ului și pentru a îmbunătăți experiența ta pe acest site.

Confidențialitatea datelor Politica de cookies
Accept
A.N.U. - Adoptă

Noi suntem de părere că există un animăluț potrivit pentru fiecare. Câteodată știm ce ne dorim, alteori suntem nehotărâți și avem nevoie de îndrumare, însă trebuie să ne asigurăm mereu că blănosul pe care îl alegem este potrivit familiei și stilului de viață al acesteia. Unii căței sunt mai energici și preferă multe activități, alții sunt calmi și nu-și doresc decât să se relaxeze lângă tine.

Ar trebui să iei în considerare temperamentul blănosului, structura familiei, tipul locuinței în care trăiți și genul de activități pe care le veți face împreună.

Un blănos face parte din familie

Cei care locuiesc singuri au avantajul de a lua deciziile mai ușor, însă celor care locuiesc cu mai multe persoane este recomandat să ia hotărască împreună cu aceștia când urmează să introducă un nou membru în familie. Trebuie ținut cont dacă sunt cu toții de acord și dacă nu au anumite probleme de sănătate care le-ar putea pune viața în pericol cu un blănos în preajmă. Este important ca animăluțul să fie primit cu dragoste de toată lumea, să se poată adapta și să fie un membru al familiei pentru tot restul vieții lui.

Introducerea unui blănos într-o familie în care există copii este benefică atât pentru copii, cât și pentru animăluț. Însă, alegerea trebuie făcută cu grijă. Animăluțul trebuie să aibă un temperament care tolerează posibilele curiozități ale copilului sau modul în care acesta își manifestă dragostea față de animale. Introducerea trebuie să se facă cu grijă, astfel încât atât copilul, cât și animăluțul să înțeleagă schimbările apărute și să respecte spațiul celuilalt.

Spațiul și nivelul de energie

Nu este de mirare că dacă ai o viață activă și îți place să alergi sau să mergi în drumeții, ți s-ar potrivi un animăluț energic. Iar dacă îți place să stai mai mult în casă și preferi plimbările relaxate, cel mai bine ar fi să primești lângă tine un câine relaxat sau o pisică liniștită care să doarmă la picioarele tale sau poate chiar lângă tine pe canapea. Unui animăluț trebuie să i se ofere toate condițiile care îi asigură bunăstarea. Acest lucru implică, evident, să aibă spațiu în care să nu se simtă constrâns.

Nu este recomandat ca un câine energic să locuiască într-un apartament mic, însă nu toți câinii au nevoie de casă cu curte, deoarece există câini de diferite talii care se adaptează foarte bine la viața de apartament, cu condiția să aibă parte de activitate zilnică adecvată nivelului său de energie.

Pisicile trebuie să aibă și ele condiții adecvate nivelului de energie. Unele pisici vor lenevi majoritatea timpului, însă cele active trebuie să aibă posibilitatea de a-și consuma energia cu ajutorul unui ansamblu de joacă sau în compania altor animăluțe.

Cum să alegi vârsta potrivită

Majoritatea oamenilor își doresc un pui, pentru că știm cu toții cât de drăgălași sunt. Pe deasupra sunt oameni care vor să crească blănosul de mic, ca să se obișnuiască cu familia și locul. Ceea ce este important de știut este faptul că orice blănos, indiferent de vârstă, se poate adapta mai ușor sau mai greu, în funcție de mai mulți factori, cum ar fi temperamentul sau mediul de viață anterior.

Când introduci un pui în casă, trebuie să te înarmezi cu răbdare, mai ales în perioada schimbării dinților de lapte, când îl mănâncă gingiile și vrea să roadă tot pentru a calma durerea. Un blănos tânăr care trece prin perioada adolescenței poate fi dificil în funcție de temperament. Un adult știe deja unele lucruri și nu simte nevoia să roadă tot. Nu uita că orice adult a fost cândva pui și că orice câine este pui doar pentru o mică parte din viața sa.

Probabil ai observat că paragrafele de mai sus se intersectează. De exemplu, există căței mari potriviți pentru apartament sau pui care nu sunt potriviți pentru o familie liniștită. Nu putem alege un blănos după un singur criteriu, ci trebuie să luăm în considerare toate aspectele ce țin de viața noastră. Trebuie să vedem dincolo de aparențe și să facem alegerea potrivită.

Alegerea unui blănos este doar începutul. În continuare ar trebui să știi la ce să te aștepti după adopție.